Annons
Nyheter

OS i Stockholm - utan Stockholm?

Vinter-OS i Stockholm 2026 är kanske inte någon omöjlighet. Tanken tilltalar Stockholms stads politiker allt mer. - Det som har presenterats nu är betydligt mer positivt, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Ett alternativ för SOK är att söka OS i Stockholm - utan Stockholms stad.(TT)
Publicerad 11 december 2017

Internationella olympiska kommittén är i stan. Stockholmsbesöket är kanske inte ett tecken på att vinter-OS 2026 kommer att hamna i Sverige - Stockholms florstunna snölager imponerar nog inte heller - men det betyder att frågan lever.

På tisdagen ska IOK och SOK tillsammans gå igenom en tänkbar OS-plan för Stockholm. Därefter väntar besök från fyra mer specialiserade arbetsgrupper; IOK:s budgetgrupp kommer nästa vecka och till våren ska bland annat arenafrågor, infrastruktur och hållbarhet tas upp på liknande sätt.

Annons

Den typen av expertkunskap har kandidatstäderna tidigare bekostat ur egen portmonnä.

””

Möte i stadshuset

Han är mer positiv än på länge. Och han är inte ensam.

Förra veckan satt Reinebo i möte med Allianspartierna i stadshuset, något som först rapporterades om i nyhetsmagasinet Fokus. Och visst låter det annorlunda nu jämfört med i våras, då finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tydligt proklamerade att det på grund av Alliansens ovilja saknades politisk majoritet för en svensk ansökan.

””

Det som har förändrats är inte minst IOK:s nya riktlinjer kring ansökningsprocessen, som presenterades i oktober: ökat ansökningsbidrag på minst 8,88 miljarder kronor, ett kostnadstak på 13 miljarder kronor för att genomföra spelen, samt att själva ansökan inte behöver vara inne förrän i oktober nästa år.

Mer realistiskt

Peter Reinebo säger att SOK därför har kunnat presentera ett bättre, mer realistiskt upplägg. Hans uppfattning från mötet i stadshuset är att alla fyra Allianspartierna (M, L, C, KD) är mer positiva.

Den bilden bekräftas från Moderaternas sida.

””
””

I januari ska parterna sätta sig ner på nytt. SOK ska då presentera den tänkta ekonomin mer i detalj, liksom tydligare tankar kring hur OS-byn ska se ut.

Men faktum är att SOK kanske inte ens behöver förlita sig på att Stockholms stad når politisk enighet.

Annons

Ingen Svarte Petter

Under hösten har man träffat politiker från flera kranskommuner i Stockholmsregionen - bland andra Sigtuna, Väsby, Sollentuna, Järfälla och Botkyrka - för att leta alternativa lösningar.

Och Peter Reinebo tror att det i teorin skulle gå att anordna ett OS i Stockholm utan Stockholm.

””

Finansborgarrådet Karin Wanngård, som själv är odelat positiv till både ansökan och SOK:s lobbyarbete på Allianspartierna, tror inte att det är rimligt med ett vinter-OS i Stockholm utan stöd från Stockholms stad.

I stället hoppas hon att socialdemokrater och moderater ska kunna komma överens.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons