Annons
Nyheter

Ljungqvist: "Schmidrapporten blir avgörande"

Rysslands OS-öde väntas avgöras och avslöjas imorgon. Arne Ljunqvist tror att den så kallade Schmidtrapporten blir avgörande. - Vad den innehåller blir avgörande för deras beslut, säger antidopningsexperten.(TT)
Publicerad 4 december 2017

Under tisdagen väntas IOK, internationella olympiska kommittén, ta beslut i frågan huruvida Ryssland som nation ska stängas av från kommande vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

””
””

"Blir avgörande"

Annons

Oavsett hur beslutet kommer se ut så tror Arne Ljungqvist att den så kallade Schmidrapporten kommer att bli avgörande för hur IOK väljer att agera. Medan Oswaldkommissionen fokuserat på de enskilda idrottarna har Schmidkommissionen till uppgift att reda ut helheten.

””

För nästan exakt ett år sedan, när den andra delen av McLaren-rapporten nådde allmänheten, så sade Ljungqvist att mycket arbete krävdes i Ryssland för att få bukt med problemen.

Ett arbete som ännu inte verkar ha gjorts.

I internationella friidrottsförbundets, IAAF, egna, pågående, utredning som ska avgöra huruvida man ska ta tillbaka Ryssland som medlemsnation har man ännu inte hittat skäl till att låta Ryssland återfå sin status, enligt Ljungqvist.

"Det sade jag för nio år sedan"

””

Under fredagen skrev bland annat DN utifrån ett vittnesmål från "visselblåsaren" Grigorij Rodtjenkov som de tagit del av, att den systematiska dopningen pågått långt innan McLaren-rapporten och OS i Sotji 2014.

Arne Ljunqvist var inte direkt överraskad.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons