Nyheter

Wikström tar strid om EU-plats

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) tar strid för att både toppa EU-listan och ha kvar sina styrelseuppdrag. - Jag är som en fjällbjörk på fjället, jag står kvar när det blåser, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon. I kväll möts Liberalernas partistyrelse.(TT)
Publicerad 8 mars 2019
””

I ett sms till TT skriver Cecilia Wikström att hon kommer att vara med på partistyrelsemötet i Västerås i kväll.

"Jag håller mina löften både till väljarna och till de bolagsstämmor som valt mig", skriver hon apropå att hon nu tar strid. Mer vill hon inte säga förrän partistyrelsen har mötts.

"Moralpanik"

Liberalernas valberedning och partiledning har tidigare inte haft synpunkter på Wikströms styrelseuppdrag i bolagen Beijer-Alma och Elekta. Men sedan nyhetssajten Politico och SVT rapporterat om att hon får 70 000 kronor i ersättning, samtidigt som hon har heltidsuppdrag som EU-parlamentariker, har de tänkt om. Hon uppmanas nu att välja mellan förstaplatsen på EU-listan och sina styrelseuppdrag.

Partiet är oroligt att frågan kommer att få för stor uppmärksamhet under EU-valskampanjen - något som L inte har råd med i dagens dåliga opinionsläge.

””

"Klarar både och"

Hon har hela tiden varit öppen med styrelseuppdragen och redovisat vilken ersättning hon får. Hon ser heller inga problem med att de stjäl tid från hennes politiska uppdrag eller gör henne jävig.

””
””

Cecilia Wikström har varit EU-parlamentariker sedan 2009 och har även figurerat i diskussionen om tänkbara efterträdare till Jan Björklund.

TT