unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Webben ska bli tillgänglig för alla

En synskadad person kan i dag inte ansöka om ersättning för vård av sjukt barn på webben utan att be om hjälp. Ett EU-direktiv ska göra offentliga organs webbplatser och appar mer tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.(TT)

Henrik Götessons fingrar rör sig snabbt mellan tangentbordet och punktskriftsskärmen som ligger framför honom. På datorskärmen en kommunal pdf-blankett för att ansöka om ersättning för färdtjänst.

"Undefined. (Odefinierad). Kryss" säger talsyntesen som är inprogrammerad i hans dator.

quote

Bilder, symboler och pdf-filer som inte har programmerats med en textförklaring går inte att tyda.

Kan inte anmäla VAB

Att anpassa trösklar, toaletter och andra offentliga utrymmen är en sak. Men när det gäller digitaliseringen av samhället finns fortfarande mycket att arbeta på när det gäller tillgänglighet.

quote

Myndigheter, kommuner och landsting har ännu inte anpassat sina webbplatser och elektroniska dokument så att de till fullo blir tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, som syn- och hörselskador, kognitiva funktionsnedsättningar eller problem med att använda fingrarna.

quote

Nytt EU-direktiv

I början av maj enades EU-företrädare om ett nytt direktiv för att göra offentliga organs webbplatser och mobilappar tillgängliga för alla. När direktivet blir svensk lag, och hur det då kommer utformas, återstår att se.

För Sten Nyman ger EU-direktivet hopp om att påskynda utvecklingen på nationell nivå.

quote

TT

Läs mer