Nyheter

Wallström: Vet inte hur Gui Minhai mår

Familj och vänner till den gripne svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai är oroliga för hans hälsa. UD vet inte hur han mår. - Vi vet inte det i dagsläget, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT i Almedalen.(TT)
Publicerad 3 juli 2018

För snart tre år sedan greps Gui Minhai av Kina när han var på semester i Thailand. I fjol meddelade kinesiska myndigheter att han släppts fri, men han greps snart igen. Sedan dess har svenska myndigheter krävt att han ska få träffa svensk läkare, men så har inte skett. Han har heller inte fått träffa svensk ambassadpersonal.

””
””

Det senaste gripandet skedde på ett tåg, där Gui Minhai var tillsammans med svensk ambassadpersonal. Gripandet skedde mitt framför ögonen på svenskarna.

””

Gui Minhai har flera gånger framträtt i kinesisk tv och sagt att han inte vill ha någon svensk hjälp, något som Wallström inte tror på

Det Sverige kan göra är att utnyttja sina politiska och diplomatiska kontakter, säger Wallström. Dessutom försöker regeringen mobilisera andra länder att ta upp fallet i kontakter med Kina.

””

TT