Annons
Nyheter

Volvos testfamiljer har koll från början

Paula Hain hoppades få en bil där hon kunde sova vid ratten på väg till morgonflyget. Familjen anmälde sig till Volvos test av självkörande bilar. Men nu är Paula Hain mer uppmärksam i testbilen än hon var i sin förra, vanliga bil. Självkörande bilar sägs vara en del av bilindustrins framtid.(TT)
Publicerad 12 december 2017

Självkörande bilar sägs vara en del av bilindustrins framtid. Volvo Cars bidrar med projektet Drive Me. Där får vanliga familjer köra bilar som agerar självständigt så långt lagen, och projektets tillstånd, ger möjlighet.

De två första familjerna har nyss fått sina bilar. Tre familjer ansluter efter nyår.

Annons

Än så länge består "självkörandet" av ett stöd till föraren. Bilen kan själv följa sin fil på motorväg, styra när filen svänger, och hålla en fart som ger lagom avstånd framåt. Men man måste ha en hand på ratten, och om bilens dator tycker att föraren verkar ouppmärksam kommer en liten signal.

Riktas mot pendlare

Projektet fokuserar på pendling i rusningstrafik på stora vägar.

””

Testbilarna kommer att få mer avancerad teknik efter hand. När systemet så småningom anses tillräckligt säkert kan den som sitter vid ratten till exempel läsa, se på tv eller vila i stället för att vara förare. Vad folk vill göra, och hur utrymmet i bilen kan anpassas för det, är en sak som ska studeras.

Ännu viktigare är att granska hur förare använder de tekniska system som finns. I familjen Hains testbil sitter en rad kameror och andra sensorer som registrerar hur Alex eller Paula Hain beter sig vid ratten. Exempelvis finns en kamera riktad mot fötterna, för att se reflexen att röra foten mot någon pedal.

Har kontroll

Paula Hains första förväntan på projektet var hög.

””

Den lyxen är dock ännu långt borta. Nu i början av testkörningen har det snarare gått åt andra hållet...

””

Fyra år kvar

När bilen vill att föraren tar över, visas ett meddelande om det.

Annons

Volvo Cars intention är att bilar som kan köra helt på egen hand ska gå att köpa 2021. Drive Me ger värdefulla data om hur samspelet mellan föraren och bilens teknik ska utformas.

Om något oförutsett händer, är grundtanken att bilen ska stanna. Hur det ska anpassas till körning på motorväg, med långt till nästa avfart, är en av de frågor som återstår.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons