Nyheter

Viktökning ökad risk för gravida

Mer än var tredje kvinna som föder barn i Sverige är överviktig eller lider av fetma. En ny studie har gjorts på Karolinska institutet för att ytterligare undersöka sambandet mellan viktuppgång och komplikationer hos nyfödda barn, skriver Svenska Dagbladet.(TT)
Publicerad 7 juni 2016

Mer än var tredje kvinna som föder barn i Sverige är överviktig eller lider av fetma. En ny studie har gjorts på Karolinska institutet för att ytterligare undersöka sambandet mellan viktuppgång och komplikationer hos nyfödda barn, skriver Svenska Dagbladet.

Resultatet visar att risken för bland annat syrebristrelaterade skador hos nyfödda barn ökar mer i de fall där mamman vid sin första graviditet har en normal vikt (ett BMI under 25), för att sedan gå upp i vikt inför den andra. Hos mammor som redan är överviktiga inför den första graviditeten och ökar i vikt inför den andra är risken lägre.

Syrebrist hos barnet vid förlossningen, kramper och svåra andningsproblem är några av komplikationerna som studien visar, även om riskerna är små.

””

TT