Nyheter

"Vi har öppet när alla andra har stängt"

Ensamhet och svåra tankar - under högtider som jul och nyår kan livets problem ofta bli mer påtagliga. Många behöver stöd och trycket har som vanligt varit högt hos landets jour- och hjälplinjer. - Vi har öppet när alla andra har stängt, säger jourhavande präst Monika Oskarsson.(TT)
Publicerad 5 januari 2019

Telefon, mejl eller chatt - Svenska kyrkans jourhavande präst går att nå på flera sätt. I genomsnitt tar tjänsten emot drygt 200 samtal per dygn, och även chatten brukar gå varm på kvällarna, berättar Monika Oskarsson som svarade i chatten på julaftonskvällen.

"Yngre personer i år"

Det har inte varit fler än vanligt som hörde av sig under julen. Däremot präglades samtalen kanske till viss del av högtiden, berättar hon.

””

Maj-Britt Grufberg svarade i jourtelefonen hos Jourhavande medmänniskas jourtelefon på julafton. Dit ringer det alltid mycket - oavsett om det är storhelg eller ej, och volontärerna hinner i genomsnitt knappt ta emot var femte samtal som kommer. Julen var med andra ord som vilken dag som helst.

””
””

Stor beredskap

Självmordslinjen, som drivs av den ideella föreningen Mind, har haft gott om volontärer som har svarat i telefon under hela årets jul- och nyårshelgen. Den sistnämnda högtiden är särskilt svår för många, säger generalsekreterare Karin Schulz.

””
””

Kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon dit kvinnor som utsätts för våld och hot kan ringa, har besvarat runt hundra samtal per dygn under denna jul- och nyårshelgen, säger Åsa Witkowski, enhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala som driver linjen.

””
””

TT