Annons
Nyheter

Skippa tonfisken för miljösmart middag

Tonfisk som säljs i Sverige kommer ofta från hotade bestånd eller har fiskats på ett skadligt sätt. Och det är svårt att hitta tonfisk som är okej att äta.(TT)
Publicerad 11 maj 2017
””

I den elfte upplagan av konsumentguiden lyfter man särskilt fram den utsatta tonfisken, som enligt Inger Melander till största delen fiskas med fångstmetoder som har en kraftigt negativ påverkan på ekosystemet.

””

Och hon menar att man som konsument bör vara aktiv.

””
Annons

MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell organisation som genom certifiering arbetar för ett hållbart fiske. ASC är motsvarande märkning för odlad fisk.

Läser bara rubriker

Robert Johnsson är ägare av grossistfirman Räkexport i Fiskhamnen i Göteborg. Han är lugn vad gäller tonfisken.

””

Han är i stort positivt till fiskguiden.

””

Robert Johnsson försöker ta frågorna på allvar. Hans firma är med i ett projekt för att MSC-certifiera hela företaget, men menar att det finns problem.

””
””

Samtidigt finns det ett dilemma med WWF:s lista.

””

Finns "grön" torsk

Redan tidigare har torsken från västra Östersjön haft rött ljus. Men nu flyttas även garnfångad torsk från östra Östersjön till kategorin "låt bli".

””

Men det ska noteras att det inte gäller all torsk. Det finns MSC-certifierad torsk från andra områden än Östersjön och den får grönt ljus.

I år lanserar WWF samtidigt med guiden en rapport om svensk konsumtion av fisk och skaldjur. Det är den första större kartläggningen som tittar på vad för fisk och skaldjur som svenskarna äter. Där framgår att svensk fiskkonsumtion har ökat med över 30 procent de senaste fem åren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons