Annons
Nyheter

SMHI varnar för extrema vattenflöden

Det råder just nu ovanligt många varningar för höga vattenflöden i Sverige. Nu uppgraderar också SMHI varningarna till klass 3 i Dalarnas och Jämtlands län. - Det här är ovanligt för ett så pass stort område, säger Gustav Carlsson, hydrolog vid SMHI.(TT)
Publicerad 10 maj 2018

Årets rika snötäcke smälter undan allt mer, men än är inte allt borta. På SMHI:s sajt kan man tydligt se hur stora delar av landet, från Värmland till Norrbottens inland, är drabbat av högt vattenstånd. Där har SMHI gått ut med varningar för mycket besvärligt väder som beror på snösmältningen.

””

Regn smälter snön

Annons

Under fredagen spås regn i Jämtlands och Dalarnas län som väntas smälta den sista snön i fjälltrakterna. Därför har nu SMHI uppgraderat varningarna till klass tre, vilket kan innebära extrema vattenflöden som kan medföra risk för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner, översvämmade hus och vägar.

Så höga varningar för vattenflöden är inte vanligt i den omfattningen, säger Gustav Carlsson:

””

Översvämning i Falun

I Falun riskerar vårfloden i kombination med kraftigt regn att leda till översvämning i stadens centrala delar. Floden från fjällen får Dalälven att stiga och ett kraftigt regn skulle göra att sjön Runn trycker in Faluån.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons