Nyheter

Vårdbehandling utan tillstånd

Sveriges två rikssjukvårdsenheter för svåra brännskador har inte tillstånd att behandla svårt skadade patienter med odlade hudceller. På Akademiska sjukhuset i Uppsala görs behandlingen ändå, skriver Dagens Medicin.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Sjukhusets brännskadecentrum har i de fall där behandlingen har utförts informerat Läkemedelsverket skriftligen.

"Detta har skett vid tre tillfällen och vid det sista har Läkemedelsverket tackat för informationen och meddelat att de kommer att se över denna hantering vid en kommande inspektion", skriver Alexandra Karström, avdelningschef för vävnadsinrättningen på Akademiska sjukhuset, i ett mejl till Dagens Medicin.

Behandlingen innebär att patientens egna keratinocyter odlas från överhuden och sprejas på de skadade ytorna för att påskynda läkning.

Numera räknas behandlingen enligt en EU-förordning som läkemedel för avancerad terapi. Därför krävs tillstånd från Läkemedelsverket, vilket alltså saknas. Akademiska sjukhuset har tidigare ansökt om dispens från regelverket men fått avslag.

Landets andra rikssjukvårdsenhet för svåra brännskador är Universitetssjukhuset i Linköping, där behandlingen inte har utförts.

De två sjukhusen har nu ansökt om att få tillverka keratinocytbehandlingar enligt sjukhusundantaget och hoppas få klartecken från Läkemedelsverket inom några veckor.

TT