Nyheter

"Vågar inte säga att jag är uzbek och muslim"

- Jag är orolig. Jag skäms över att jag inte längre vågar säga att jag kommer från Uzbekistan. Det säger David Nazarov, son till den regimkritiske uzbekiske imamen Obid Nazarov som sköts av en uzbekisk torped i Strömsund 2012.(TT)
Publicerad 8 april 2017

David Nazarov, hans far och resten av familjen fick asyl i Sverige 2006 efter att ha klassats som flyktingar av FN. Obid Nazarov var en inflytelserik person i Uzbekistan och sågs som ett hot av den stenhårda regimen. Ingen skillnad gjordes på troende muslimer som tog avstånd från allt våld, men upplevdes som ett politiskt hot, och extrema jihadister - de fängslades eller jagades utomlands.

Sonen säger att extremisterna inte hade något inflytande på hans far. Men det kommer ändå att göras kopplingar mellan extremism och uzbeker som kommer att innebära stora problem för alla uzbeker i Sverige, befarar han. Han säger att han är mycket skakad av det misstänkta terrordådet.

””

Han har hört många gånger om uzbeker som rest för att ansluta sig till IS i Syrien och Irak, men inte att någon skulle ha rest från Sverige eller att någon här skulle ha sådana extremistkopplingar.

””

Nazarov är övertygad om att det bara finns en kraft som tjänar på det som nu händer: den uzbekiska säkerhetstjänsten och staten.

TT