Annons
Nyheter

V vill ha avdragsrätt för a-kasseavgiften

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hade med sig ett vallöfte till sitt förstamajtal i Stockholm. Partiet vill att a-kasseavgiften ska bli avdragsgill i deklarationen. - Alla ska ha råd att vara med i a-kassan, säger Jonas Sjöstedt.(TT)
Publicerad 1 maj 2018

I sommar återinförs avdragsrätten för fackföreningsavgiften, men Vänsterpartiet vill ta ett steg till och även göra a-kasseavgiften avdragsgill. För en vanlig butiksanställd som är medlem i fackförbundet Handels skulle det innebära att a-kassan kostar 400 kronor mindre om året.

””

I dag är mindre än 70 procent av arbetskraften medlemmar i a-kassan. Antalet sjönk kraftigt när den borgerliga regeringen tog bort avdragsrätten för både fack- och a-kasseavgift 2007.

Annons

Sjöstedt hoppas att en återinförd avdragsrätt, som bedöms kosta 1,25 miljarder om året, skulle få fler att ansluta sig till a-kassan. Både för att öka skyddet vid arbetslöshet och för att stärka legitimiteten för den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Gliringar till S

I sitt förstamajtal i Kungsträdgården i Stockholm talade Jonas Sjöstedt mycket om jämlikhet, om otrygga arbetsvillkor och om vinster i välfärden.

””

V vill precis som Socialdemokraterna begränsa arbetskraftsinvandringen.

””

Stödjer S-förslag om pensioner

Men Sjöstedt stödjer S vallöfte om högre pensioner, som presenterades av statsminister Stefan Löfven vid en pressträff tidigare under dagen.

””

I budgetförhandlingarna med regeringen har V upprepade gånger försökt få igenom höjd garantipension, men misslyckats.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons