Nyheter

Utskriven efter 20 år på rymmen

För 20 år sedan rymde den i dag 62-årige mannen från rättspsyk i Sundsvall. Sedan dess har han hållit sig undan i Kanada. Men nu är han "fri". Högsta rättsinstans har satt stopp för svenska myndigheters upprepade beslut om tvångsvård.(TT)
Publicerad 11 juni 2016

Mannen dömdes 1995 till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Men under en permission året efter rymde han och har sedan dess hållit sig undan, sedan många år i Kanada där han en gång föddes.

Sydsvenskan berättar hur mannen 1992 kapade en bil och lämnade ägaren tejpad vid ett träd i Malmö. Bilen skulle mannen använda när han några dagar senare försökte kidnappa en kvinna från en förmögen familj.

Sexövergrepp mot dotter

När han senare dömdes till rättspsykiatrisk vård för bland annat olaga frihetsberövande och olaga vapeninnehav omfattade det även grovt sexuellt utnyttjande av hans då elvaåriga dotter.

Enligt tidningen rörde sig mannen i Malmöområdet under några år, innan han flydde till Kanada. Sista gången han sågs var han klädd i kvinnokläder, på en färja till Danmark över Öresund.

Under flera år har mannen stångats med svenska myndigheter för att tvångsvården i Sverige ska upphöra. Med ett intyg från polisen i Kanada har han försökt visa att han inte har återfallit i brottslighet. I en skrivelse till domstolen uppger han också att han lever ett normalt liv med en sambo och sociala relationer. Mannen har också hänvisat till kanadensiska läkarutlåtanden där han förklaras fullt frisk.

Kör över lägre instanser

Men myndigheterna i Sverige har vägrat att ge upp. Tills nu.

Högsta förvaltningsdomstolen kör över de lägre instanserna och går på 62-åringens linje - på synbart pragmatiska grunder. Domstolen anser att trots de återkommande förnyade besluten om tvångsvård genom åren har någon faktisk vård inte kommit till stånd. Och så kommer det sannolikt att fortsätta. Därför ska tvångsvården upphöra omedelbart.

TT