Nyheter

Utskott frågar Regnér om assistans

Riksdagens socialutskott vill höra regeringen och Försäkringskassan om läget för den personliga assistansen till funktionshindrade. Ett uppmärksammat fall där en kvinna hittades död på en handikapptoalett gör att kritiken ökar ytterligare mot regeringens försök att få ordning på assistanskostnaderna.(TT)
Publicerad 13 oktober 2016

Riksdagens socialutskott vill höra regeringen och Försäkringskassan om läget för den personliga assistansen till funktionshindrade.

Ett uppmärksammat fall där en kvinna hittades död på en handikapptoalett gör att kritiken ökar ytterligare mot regeringens försök att få ordning på assistanskostnaderna. Det gäller även Försäkringskassans bedömning av assistansärenden samt direktiven kassan fått av regeringen.

Det är inte utrett än om kvinnans död har någon koppling till beslut vad gäller personlig assistans.

Vänsterpartiet har begärt att utskottet uppmanar regeringen att stryka en formulering i det så kallade regleringsbrevet till Försäkringskassan för 2016. Den säger att kassan ska bidra till att "bryta utvecklingen" av antalet timmar inom assistansersättningen. Utskottet har inte avgjort frågan men ber barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) och Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler att komma för att svara på frågor.

TT