Annons
Nyheter

Inget totalförbud mot barnäktenskap

Regeringens utredare vill göra det svårare att erkänna barnäktenskap i Sverige. Men något totalförbud blir det inte. - De bör stoppas i den mån det är möjligt, säger utredaren Mari Heidenborg. Förslagen tar sikte på att begränsa möjligheterna att erkänna utländska barnäktenskap.(TT)
Publicerad 5 december 2017

Förslagen tar sikte på att begränsa möjligheterna att erkänna utländska barnäktenskap. Utredaren föreslår däremot inte något generellt icke-erkännande av barnäktenskap.

””

Nuvarande lagstiftning gör det inte möjligt att helt stoppa barnäktenskap, om det ingåtts utomlands och ingen av parterna har anknytning till Sverige. Utredarens förslag innebär att Sverige inte ska erkänna äktenskap där någon av parterna är under 18 år när de anländer till Sverige. Äktenskap som ingåtts med barn som hunnit bli 18 år när de kommer till Sverige, berörs inte.

Annons

Utredaren föreslår heller inte att ta bort den undantagsregel som finns i dag och som innebär att äktenskap med EU-medborgare från länder där 16-åringar får gifta sig godkänns. Det skulle kunna komma i konflikt med EU:s fria rörlighet, enligt utredaren.

Den föreslagna lagstiftningen gäller inte de barn som redan i dag är gifta i Sverige.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons