Nyheter

MP-strid fortsätter efter petning

Fyra av Miljöpartiets riksdagsledamöter hotar att bojkotta MP-gruppmötena, i protest mot "utrensningar" och "mobbningskultur". Men partiledningen står fast vid beslutet att sparka dem som trotsar partilinjen.(TT)
Publicerad 8 juni 2016

På Miljöpartiets kongress för en månad sedan talade det nyvalda språkröret Isabella Lövin om miljöpartister som visionära realister, inte världsfrånvända idealister. Och kollegan Gustav Fridolin påminde partikamraterna om att MP är ett parti och "då finns det inte plats för 17 000 miljöpartisters privata ultimatum".

Nato-kritiker

Nu har Carl Schlyter petats som ordförande i riksdagens EU-nämnd och Valter Mutt som utrikespolitisk talesperson. Båda röstade emot regeringens linje i frågan om ett värdlandsavtal med Nato nyligen och har även kritiserat partiledningens linje i andra frågor.

MP:s gruppledare Maria Ferm framhåller att talespersoner måste stå för partiets linje. Och vill man åstadkomma förändring, inte bara stå och vifta med plakat, krävs kompromisser och samarbete med andra.

””

Jobb till Romson

Ett skäl som anges för att Schlyter och Mutt petas är regeringsombildningen. Avgångna språkröret Åsa Romson behövde ett nytt uppdrag, bland annat. Ferm säger att de båda har erbjudits andra utskottsplatser, men tackat nej.

I protest mot petningen av Schlyter och Mutt har även den utbildningspolitiske talespersonen Jabar Amin och Annika Lillemets hoppat av sina uppdrag. De kallar beslutet för utrensning och talar om mobbningskultur och repression. De fyra har gjort klart för riksdagsgruppen att de, av arbetsmiljöskäl, känner sig tvungna att överväga att inte delta i fler gruppmöten. I stället ska de "på andra sätt göra vårt yttersta för att få igenom politiken i partiprogram, valmanifest och kongressbeslut."

På tisdagskvällen bildades Facebook-gruppen "Vi som backar upp Carl Schlyter och Valter Mutt". På onsdagseftermiddagen hade runt 400 personer gillat sidan. Där kan man bland annat läsa om besvikelse över partipiskan och att partiet förlorar sin gröna själ.

Destruktivt personskäl

MP-nestorn Per Gahrton undrar i ett inlägg på Facebook: "Hur ska man kunna återvinna förtroendet för att regerandet ska handla om att få igenom grön politik när man nu än en gång drar i gång ett destruktivt persongräl som omgående får alla fiender av grön politik att vrida sig av hånskratt? Marginalen till utträde ur riksdagen är inte att leka med".

Enligt statsvetaren Malena Rosén Sundström vid Lunds universitet handlar petningarna sannolikt om att kapa bort ytterligheter.

””

Statsminister Stefan Löfven (S) har inga synpunkter på Miljöpartiets petning av Carl Schlyter och Valter Mutt.

””

TT