Nyheter

Abortvägrande barnmorskan förlorade i domstolen

Barnmorskan som nekats anställning för att hon vägrat utföra aborter förlorar fallet i Arbetsdomstolen. I händelsernas centrum står barnmorskan Ellinor Grimmark som omedelbart anmälde sin hemregion Jönköping till diskrimineringsombudsmannen (DO) efter det att hon legitimerades 2014.(TT)
Publicerad 12 april 2017

I händelsernas centrum står barnmorskan Ellinor Grimmark som omedelbart anmälde sin hemregion Jönköping till diskrimineringsombudsmannen (DO) efter det att hon legitimerades 2014.

Grimmark ansåg att hon diskriminerats eftersom hon nekats jobb på länets tre sjukhus. Skälet var att hon av religiösa skäl vägrat medverka vid aborter, ge så kallade dagen efter-piller och sätta in kopparspiraler. Både DO och tingsrätten i Jönköping har slagit fast att regionen inte diskriminerat henne. Grimmark överklagade då till Arbetsdomstolen.

Grimmark har sagt att hon tänker gå vidare till Europadomstolen om hon förlorar i AD.

Samtidigt stöds fallet av en av världens mest inflytelserika kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom (ADF), som har skickat inlagor till de svenska domstolarna, och via sin internationella hemsida möjliggjort för pengar att doneras till fallet.

TT