Nyheter

Trippelmördaren döms till psykiatrisk vård

En man i 40-årsåldern döms av Göteborgs tingsrätt för mord i tre fall. Mannen har erkänt att han mördade sin fru och parets två små barn i Göteborg i höstas. Straffet blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.(TT)
Publicerad 7 februari 2019

En man i 40-årsåldern döms av Göteborgs tingsrätt för mord i tre fall. Mannen har erkänt att han mördade sin fru och parets två små barn i Göteborg i höstas. Straffet blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. På kammaråklagare Helena Treiberg Claesons begäran överprövades utlåtandet av Socialstyrelsens rättsliga råd. Men båda instanserna konstaterar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Tingsrätten har bedömt att straffvärdet för gärningarna är fängelse på livstid. En person som är allvarligt psykiskt störd döms normalt till rättspsykiatrisk vård, inte till fängelse. En nämndeman var skiljaktig och ansåg att mannen skulle dömas till livstids fängelse.

Tingsrätten har även beslutat att mannen ska betala skadestånd till offrens närmaste anhöriga.

Det var i september förra året som frun och de båda barnen hittades döda i familjens lägenhet i Frölunda, sedan mannen själv ringt och larmat polisen.

TT