Nyheter

Åklagaren: Bomber i stil med Breiviks

De tre terroråtalade männen planerade ett storskaligt attentat med kraftiga sprängmedel, enligt åklagaren. Beslagtagna kemikalier hade kunnat användas som bomber och orsakat förödelse nästan lika omfattande som vid Breiviks attentat i Oslo, sade han i rätten.(TT)
Publicerad 9 januari 2019
””

Förhandlingarna i det stora terroristmålet fortsatte på onsdagen i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Tre män - 46, 39 och 30 år gamla - står åtalade för att ha förberett ett terroristbrott. Samtliga nekar.

Åklagaren lade på punkt efter punkt fram vad han ser som tunga bevis för att männen planerade en omfattande attack. Det handlar bland annat om beslagtagna kemikalier, chattande med misstänkta IS-krigare, graverande sökningar på nätet samt den uppsjö av IS-propaganda som hittats i männens telefoner.

Stor förödelse

Kemikalierna, som 46-åringen köpte från ett konkursbo i Skellefteå, spelar en viktig roll. Enligt en analys av Säpo kan flera av dem användas i terrorsyfte - dels för att framställa giftig klorgas och dels för att tillverka sprängämnen som kunnat orsaka omfattande förödelse. Åklagaren drog paralleller både till Breiviks attentat i Oslo 2011 och till attentaten i Bryssel 2016.

I 46-åringens dator fanns också sökningar på "mordförsök med bil i Stockholm" samt på de olika kemikalier som han har köpt. På ett konto på Odnoklassniki, ett ryskt Facebook, har en av de åtalade lagt upp en mängd bilder från Stockholm, bland annat från Cityterminalen, T-centralen och flera platser i centrum.

””

Det har också beslagtagits stridsselar, stridshandskar, en gasmask, bajonetter och walkie-talkies. Männen säger via sina advokater att föremålen inte är deras.

Hyllade terrordåd

De åtalade tycks även ha haft kontakt med personer som misstänks strida för IS i Syrien. 30-åringen och 46-åringen länkades samman av en IS-kontakt i utlandet, enligt åklagaren. I en chatt diskuterar 46-åringen att "dekorera en bil" för ett "bröllop". Enligt åklagaren är detta kodspråk för att rigga en bil för ett terrorattentat. 46-åringens advokat Thomas Olsson ifrågasatte dock översättningen.

30-åringen skriver i en annan chatt att han har "påbörjat ett ärende" och att han står till tjänst. Han har även hyllat terrordådet mot en nattklubb i Istanbul 2017, då 39 personer dödades och runt 70 personer skadades.

"Han fick verkligen njuta när han höll på att skjuta", skriver 30-åringen bland annat.

"Tunn bevisning"

De tre männen, som är medborgare i Uzbekistan respektive Kirgizistan, ska även ha gjort upp en flyktplan samtidigt som ett attentat planerades i Sverige. Bland bevisen finns dokumenterade försök att köpa falska pass och beslag av förfalskade resehandlingar.

Men advokat Thomas Olsson tycker att bevisningen är "tunn".

””

Den misstänkta brottsligheten uppdagades i våras, då Säkerhetspolisen slog till mot Akalla i Stockholm och jämtländska Strömsund.

TT