Nyheter

Polisen häver stopp för tåg och tunnelbana

Tunnelbanan har nu fått klartecken från polisen att starta efter händelserna på Drottninggatan i Stockholm. Polisen har också hävt stoppet i tågtrafiken till och från Stockholm, men störningar kvarstår.(TT)
Publicerad 7 april 2017
””

SJ jobbar nu för att få tåg och personal på rätt ställe för att kunna köra trafiken på lördagen enligt tidtabell, men störningar väntas även då.

””

Alla SJ:s snabbtåg, Intercitytåg och regionaltåg är inställda till midnatt. Däremot ska SJ:s nattåg 76 till Jämtland, tåg 1 till Malmö samt tåg 2, 77 och 13961 till Stockholm gå. Detta gäller även tåg 13960 till Luleå och Narvik, enligt SJ.

Full ersättning

Resenärer som drabbats av fredagens inställda tåg kommer att få full återbetalning för biljetterna, även om biljetten inte avbokats i tid. Resenärer som vill återköpa eller boka om sin resa kan göra detta kostnadsfritt:

Arlanda Express är stängd resten av dygnet. Viss trafik kommer att bedrivas när det gäller fjärrtåg och SL:s pendeltåg.

För närmare information hänvisar Trafikverket till respektive tågbolag.

Tidigare har Stockholms central varit låst. Tåg med riktning mot Stockholm har stoppats vid Karlbergs station respektive Södra station.

Tunnelbanan åter i trafik

Tunnelbanan, som var stängd från 16-tiden, fick vid 20-tiden klartecken från polisen att starta. Tågen kommer inte att stanna på Hötorget eller T-centralen, enligt SL.

””

Busstrafiken kommer att fortsätta omdirigeras efter polisens avspärrningar. Även pendeltågen ska komma igång, men vägarna kan blockeras av fjärrtåg.

Polisen har uppmanat alla personer att snabbt ta sig bort från centrala Stockholm. Poliser med skyddsutrustning och automatvapen finns på plats i området.

Polisen avråder folk från att vistas i city.

””

Till fots hemåt

Polisen har också uppmanat människor att inte röra sig mot Gamla Stan och att människor på Södermalm ska hålla sig inomhus.

Tiotusentals stockholmare har under kvällen tagit sig hem till fots från centrala Stockholm. Vid Riddarhuset och längs Skeppsbron i Gamla stan har en strid ström av människor synts traska söderut.

I riksdagshuset, som ligger nära Drottninggatan, har det kommit uppmaningar via högtalare att ingen person får lämna byggnaden på grund av det inträffade.

Enligt Swedavias presschef Anders Porelius går flygtrafiken som vanligt på Arlanda och Bromma flygplats.

””

Öresundsbron påverkad

Han säger att man för en dialog med polisen och att om det blir några förändringar för flygtrafiken sker det efter direktiv från polisen.

Öresundsbrokonsortiet har stängt flera körbanor på polisens begäran.

””

Därför uppstår köbildning vid betalstationen.

””

Sent på fredagskvällen meddelade Swedbus att bolagets bussar återigen trafikerar Cityterminalen vid Stockholms central som vanligt. Tidigare meddelade förändringar i trafiken gäller därför inte längre och resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade om eventuella följdförseningar via bolagets trafikinformation.

TT