Nyheter

Tinade relationer väcker hopp om Dawit Isaak

De upptinade relationerna mellan Eritrea och Etiopien väcker försiktiga förhoppningar om att fallet med den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak kan börja röra sig framåt.(TT)
Publicerad 10 juli 2018
””

Amnesty har arbetat för att Dawit Isaak ska friges sedan han greps 2001, men även för de andra eritreanska journalisterna och oppositionella som greps i samma veva i Eritrea.

””

"Kan underlätta"

Utrikesminister Margot Wallström (S) berättar för TT:s utsände i New York i samband med säkerhetsrådets möte att Sverige engagerat sig intensivt för att försöka övertala Eritrea att släppa Dawit Isaak.

””
””

Avvaktande trots öppning

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser i Sverige, säger till TT att det inte är osannolikt att den senaste utvecklingen med en avspänning med de internationella relationerna även kan smitta av sig inrikespolitiskt i Eritrea.

””

Lundqvist säger att regimen känt sig inträngd i ett hörn på grund av relationen med omvärlden, och uppfattningen att det rått ett permanent krigstillstånd med Etiopien. Han vågar inte hoppas på att Dawit Isaak släpps fri, trots den oväntade utvecklingen i regionen.

””

TT