Annons
Nyheter

Test av blivande lärarstudenter utan verkan

Tanken var att lämplighetstester av blivande lärarstudenter skulle minska avhoppen från utbildningarna. Men försöket visade inga sådana positiva effekter. Universitets- och högskolerådet (UHR) avråder därför regeringen tills vidare från att införa lämplighetstester av blivande lärare.(TT)
Publicerad 4 maj 2018

Universitets- och högskolerådet (UHR) avråder därför regeringen tills vidare från att införa lämplighetstester av blivande lärare.

Det är väl känt att många av landets lärarutbildningar har haft låga antagningspoäng och svårt att behålla sina studenter. Syftet med försöket var därför att sålla fram de mest studiemotiverade och lämpade sökandena och minska avhoppen under utbildningen.

Annons

Men försöket, som endast omfattar tre terminer, tydde inte på att lämplighetsbedömningen innebar färre avhopp. Tvärtom presterade några lämplighetsbedömda studenter sämre resultat och var inte mer motiverade än de studiekamrater som antagits den traditionella vägen, enligt UHR.

Myndigheten konstaterar också att bedömningarna innebär stora kostnader. "Mot bakgrund av det kan vi i dagsläget inte rekommendera att lämplighetsbedömning införs vid antagningen till alla lärarutbildningar", säger Karin Röding, generaldirektör för UHR, i en skriftlig kommentar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons