Nyheter

Terrorexperten svarar på läsarnas frågor

Hans Brun, terrorexpert knuten till Försvarshögskolan, svarade på läsarnas frågor i TT:s direktrapportering i dag. Här är några av frågorna - och svaren. Robin: Ska man vara rädd för att det kommer bli mer terrorattacker i Sverige? Svar till Robin: Man ska inte vara rädd.(TT)
Publicerad 8 april 2017

Robin: Ska man vara rädd för att det kommer bli mer terrorattacker i Sverige?

Svar till Robin: Man ska inte vara rädd. Följ nyhetsrapporteringen och lyssna på den information som myndigheterna lämnar.

Schumi: Ska man börja oroa sig för fler attacker?

Svar till Schumi: Det är omöjligt att presentera en exakt siffra på sannolikheten för nya attacker. Det finns en risk att Sverige och andra västländer kan drabbas igen. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att Sverige fortfarande är ett av världens tryggaste och fredligaste samhällen.

Christian: Var han med på polisens eller Säpos "lista" sen tidigare? Det vill säga misstänkt eller under bevakning eller en potentiell terrorist?

Svar till Christian: Det återstår att se. Vi vet mer när eventuellt åtal och förundersökning presenteras.

Johan: Vad händer i Sverige nu, lite mer konkret för att förhindra att det kommer en andra attack? Det står att det är en attack mot Stockholm men vad gör man i övriga Sverige för att säkra upp? Har Sverige ett nödpaket att ta till vid terrorattentat?

Svar till Johan: De olika myndigheterna har planering för detta.

Johan: Det sägs att den gripne är från Uzbekistan. Har uzbeker förekommit i tidigare terrordåd? Om så - varför?

Svar till Johan: Det finns en lång rad politiska problem i Uzbekistan.

Dennis: Vissa grupperingar skyller denna typ av terrorism rakt av på muslimer. Men vilka tänkbara riktiga orsaker kan ligga bakom ett attentat mot Sverige? Vill Daesh (terrorrörelsen IS, reds anm) skapa större motsättningar mot muslimer i Sverige för att öka sin rekryteringsgrund?

Svar till Dennis: Att skapa motsättningar mellan europeiska kristna och europeiska muslimer är en uttalad jihadistisk ambition.

TT