Nyheter

Sverige klassat som mest demokratiskt i EU

En stor årlig undersökning rankar Sverige som det mest demokratiska landet i EU - men icke EU-länderna Norge och Island ligger ännu bättre till. Turkiet, Georgien och Italien rasar stort.(TT)
Publicerad 10 januari 2019

Det är den brittiska tidningen The Economists forskningsenhet som sammanställt sitt årliga demokratiindex över 44 europeiska länder. Sverige hamnar i EU-topp med 9,39 av 10 möjliga poäng. Men på den sammanslagna listan är Sverige trea eftersom Norge är i topp med 9,87 poäng följt av Island på 9,58 poäng, rapporterar nyhetssajten Europaportalen.

Totalt 14 länder - elva inom EU plus Norge, Island och Schweiz får den högsta klassningen för 2018 - funktionella demokratier. I andra änden av skalan finns Azerbajdzjan, Ryssland och Vitryssland som klassas som auktoritära regimer.

Största tappet sedan 2017 har demokratin i Turkiet gjort. Därefter följer Georgien och Italien.

Vad gäller Italien - som tappar från plats 21 till 33 - pekar rapportförfattarna bland annat på att det högerpopulistiska regeringspartiet Lega stött vräkningen av romer och fört en tuffare linje mot migranter.

Enligt indexet har demokratin i stället stärkts mest i Armenien. Men även i Estland, Lettland och Litauen har poängen stigit.

TT