Nyheter

Kraftig minskning av vargstammen

För första gången på flera decennier minskar den svenska vargstammen kraftigt. Cirka 340 vargar har konstaterats i landet under den gångna vintern, en tillbakagång med nästan 20 procent jämfört med föregående vinter. Det framgår av en sammanställning från Viltskadecenter.(TT)
Publicerad 1 juni 2016

Det framgår av en sammanställning från Viltskadecenter. Den bygger på de inventeringar som gjorts mellan oktober 2015 och mars 2016.

Resultatet är, om inte alarmerande, ändå oroande, enligt Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på Världsnaturfonden (WWF).

Han pekar på att den svenska vargstammen omfattade cirka 415 individer vintern 2014-2015. Få hade förväntat sig en så kraftig minskning som nu konstaterats.

””
””

Dilemma

Han tror att den kraftiga minskningen innebär ett dilemma för myndigheterna inför en eventuell licensjakt på varg den kommande vintern.

””

Olof Liberg, forskare inom det skandinaviska vargprojektet Skandulv, anser dock att det inte finns någon anledning att vara bekymrad över utvecklingen, åtminstone inte ännu.

””

Jakt påverkar

Naturvårdsverket påpekar att naturliga orsaker som variationer i hur många som föds och dör per år kan ha haft en viss effekt. Dessutom tycks det ha skett en förskjutning av den skandinaviska stammen mot Norge där antalet vargar nu uppskattas till 90, en rekordhög nivå.

””

TT