Nyheter

Svenska föräldrar försöker förhandla

Det är väldigt typiskt för svenska föräldrar att bjuda in barnen till att förhandla, trots att det handlar om saker som barnen måste göra. - Det är lite förrädiskt, säger Asta Cekaite, professor vid Linköpings universitet.(TT)
Publicerad 3 juli 2018

När svenska föräldrar försöker få sina barn att göra något som barnet egentligen måste göra, som till exempel att borsta tänderna, kissa eller gå och lägga sig, är det vanligt att den svenske vuxne börjar med att ställa en fråga.

””

Hon har precis publicerat en bok om forskning runt hur föräldrar och barn interagerar.

Filmade familjer

Forskarna lät fotografer filma barn och föräldrar i deras hem. Utifrån de inspelade filmerna kunde de sedan se hur barn och vuxna klarar vardagliga situationer. Familjer i USA och Sverige filmades. Typiskt för svenska föräldrar var just att öppna med en fråga, vilket i praktiken öppnar för en förhandling.

””

Och följden blir att det tar det lite längre tid att klara sysslorna.

Men även barnet känner till spelets regler och blir senare inte överraskat när föräldern ser förhandlingen som avslutad och börjar fösa barnet mot toaletten, till exempel, för att kissa.

””

De äldre svenska barnen försökte även oftare än amerikanska att böna och be sina föräldrar om att skjuta på "måsten".

Sa oftare "nej"

””

Asta Cekaite tror att vanan att vända sig till barnet med en fråga i grunden handlar om att svenskar gärna vill vara öppna och demokratiska som föräldrar och inkludera barns vilja och åsikt. Tidigare studier från skolor och förskolor visar att lärare ofta agerar på ett liknande sätt.

””

Och tvärtemot vad många tror, menar Asta Cekaite att filmerna visar att barnen känner till gränser och i stor utsträckning ändå följer föräldrarnas uppmaningar.

””

TT