Nyheter

Svårt för gatubarnen att återvända

Omkring 800 nordafrikanska barn och ungdomar lever på gatan i Sverige. Men att få dem att återvända hem är oerhört svårt. Utrikesminister Margot Wallström försökte få fart på det svensk-marockanska samarbetet om gatubarnen när hon besökte Rabat.(TT)
Publicerad 7 september 2016

Sedan årsskiftet har Sverige och Marocko haft en dialog om hur barnen och ungdomarna ska kunna återföras till Marocko. I maj slöts en överenskommelse som inrikesminister Anders Ygeman beskrev som "ett viktigt steg på vägen." Men sedan dess har situationen för ungdomarna inte förändrats.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tog upp frågan med sin marockanske kollega när de båda träffades i Rabat på onsdagen.

””

Val sätter käppar

Om en månad är det val i Marocko, vilket kan ha påverkat att saken drar ut på tiden. Men Wallström påpekar att hela frågan är komplex, till exempel vill ungdomarna själva ofta inte åka hem.

””

Enligt Tobias Glad, initiativtagare till den ideella organisationen Habibi vars fokus är att hjälpa de unga från Nordafrika, är problemet att det inte går att skicka tillbaka ungdomarna.

Snabbt tillbaka i Europa

De som har återvänt till Marocko har mötts av familjer som inte vill ta emot dem, enligt Glad.

””

Tobias Glad beskriver den nuvarande situationen för de nordafrikanska barnen och ungdomarna som ett moment 22.

I maj uppgav Migrationsverket att de också ska hjälpa till med arbetet genom att placera en migrationssambandsman på plats i Marocko.

Nu meddelar verket, via presstjänsten, att arbetet med återvändande till Marocko ses över och att resultatet ska presenteras längre fram under hösten.

TT