Annons
Nyheter

Svampar - inget mossigt intresse

Kantarell och Karl Johan i all ära - men det finns många fler ätliga svampar i skog och mark. På söndag är det dags för Svampens dag, som uppmärksammas med promenader och aktiviteter på flera håll i landet. - Man möts över generationerna, säger Kill Persson från Sveriges mykologiska förening.(TT)
Publicerad 2 september 2017

Svampens dag har genomförts årligen sedan 2008 och arrangeras av Sveriges mykologiska förening (SMF). Och föreningen märker att träffarna är populära.

””
””

Lära sig mer

Annons

Vanligast är förstås att deltagarna vill veta mer om hur man skiljer matsvampar från giftsvampar, men många vill också lyfta blicken från de vanligaste sorterna och lära sig mer om andra ätliga varianter. Det finns omkring 5 000-7 000 arter av svamp i Sverige, och av dem är 70-80 bra matsvampar. Skogen bjuder alltså på mer att upptäcka än bara kantarell och Karl Johan, säger Kill Persson.

””

September är högsäsong för dem som vill plocka skogens guld - och i år ser det bra ut på de flesta håll i landet. Undantagen är Östergötland, Mälardalen och en bit upp i Uppland där det varit för torrt. Regnet är avgörande för tillgången, och har det regnat 10-20 millimeter kan man vara säker på att svampen kommer ungefär en vecka senare.

””

Många aktiviteter

Under Svampens dag ordnas aktiviteter i bland annat Helsingborg, Höganäs, Ronneby, Umeå och Borås. Dagen uppmärksammas även av Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, där besökarna kan följa med en svampexpert i museets omgivningar och få tips om hur man själv identifierar svamp ute i naturen. Kill Persson medverkar både genom en svamputställning och en exkursion utanför Halmstad.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons