Strandhäll oroas av vaccinskillnader
Rotaviruset orsakar magsjuka hos små barn. Nästan alla barn smittas av viruset, några av dem blir så sjuka att de kräver sjukhusvård. Folkhälsomyndigheten vill att vaccinationen införs i det allmänna vaccinationsprogrammet, men i väntan på det har sju landsting och regioner gått i förväg, medan ytterligare två inför det nästa år.
Enligt statistik från läkemedelsbolaget GSK, ett av bolagen som tillverkar rotavirusvaccin, får 85 procent av barnen i Stockholm vaccinet. På Gotland, i Kronoberg, Norrbotten, Södermanland är andelen en procent. I Kalmar är den nära noll. Sedan vaccinet infördes i Stockholm och Jönköping 2014 har antalet barn som behövt läggas in för magsjuka minskat betydligt.
Rörigt vid flytt
Men att vissa landsting gått före leder också till en ojämlikhet i vården i landet.
””
Det finns också praktiska problem med olikheterna, om exempelvis barn flyttar mellan landstingen innan de hunnit fullfölja vaccinationen.
””
"Oroande stora"
Även socialminister Annika Strandhäll (S) ser problem med dagens upplägg och tycker att det är bra att frågan lyfts.
"Skillnaderna är oroande stora. Just därför arbetar Folkhälsomyndigheten nära landstingen, inte minst där det finns behov av mer information och kunskap då andelen vaccinerade är lägre", säger hon i en skriftlig kommentar.
Ett beslut om ett införande skulle kunna komma i höstbudgeten. Strandhäll vill inte kommentera när ett eventuellt införande skulle kunna ske, men uppger att man "just nu tittar" på om rotavirusvaccin ska ingå i barnvaccinationsprogrammet.
TT