Nyheter

Storbråk mellan Saab och GM

General Motors (GM) godtar inte Saab Automobiles nya förslag till lösningar för företaget. Saabs vd Victor Muller kontrar med att det nya upplägget är sådant att GM inte har någon rätt att lägga sig i.
Nyheter • Publicerad 17 december 2011
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

"Varje förslag resulterar direkt eller indirekt i en överföring av kontrollen över bolaget på ett sätt som skulle vara skadligt för GM och dess aktieägare. Därför kan GM inte stödja något av förslagen", skrev presstalesmannen James Cain på lördagen.

"Vi kände att det var nödvändigt att ge ut dagens uttalande just för att uttalanden från Saab har antytt att de inte har några betänkligheter när det gäller att bryta mot våra avtalsenliga rättigheter", förtydligade Cain senare i ett mejl till TT.

GM äger tekniklicenserna bakom flera Saab-modeller.

Saabs vd, Victor Muller, gick till hårt motangrepp.

"Vi bedömer inte att GM har något att säga till om ett upplägg som innebär att Youngman får noll procent av aktierna i Saab Automobile. Uttalandet är uppenbarligen gjort från hörsägen, och menat att påverka måndagens domstolsförhandlingar negativt", skrev Muller till Svd.se.

Enligt SvD:s källor är Saabs nya upplägg att man startar ett dotterbolag för teknikutveckling i Holland. Detta bolag ska till hälften ägas av kinesiska Youngman.

Saabs föreslagne nye rekonstruktör, Lars Söderqvist, säger att GM redan tidigare gjort klart att de inte har anledning att godkänna något som påverkar dem negativt.

– Men det senaste förslaget är inte utformat på ett sådant sätt att det krävts ett godkännande från GM, säger Söderqvist.

Han vet inte om GM därmed inte fått det nya upplägget ordentligt presenterat för sig.

– Men jag kan tycka att det är naturligt att om man träffar ett avtal som absolut inte berör GM så vore det väldigt underligt om man informerar dem fullt ut om det nya avtalet, säger han till TT och hänvisar bland annat till avtalssekretess.

På måndag beslutar Vänersborgs tingsrätt om Saabs rekonstruktion ska upphöra eller förlängas. Pengar måste då finnas i företaget. De anställda har ännu inte fått sina novemberlöner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.