Annons
Nyheter

Spädbarn har koll på siffrorna

Om någon ber dig arrangera ett antal spelkort i ordning, från det lägsta till det högsta, är sannolikheten stor att du lägger det lägsta kortet längst till vänster. Förutsatt att du inte pratar arabiska eller hebreiska (eftersom de läser från höger till vänster).(TT)
Publicerad 11 december 2017

Om någon ber dig arrangera ett antal spelkort i ordning, från det lägsta till det högsta, är sannolikheten stor att du lägger det lägsta kortet längst till vänster. Förutsatt att du inte pratar arabiska eller hebreiska (eftersom de läser från höger till vänster).

Nu kan forskare visa att även spädbarn har denna förmåga att storleksordna tal.

Annons

I den aktuella studien, som presenteras i Current Biology, genomförde forskare audiovisuella tester med 80 spädbarn.

Testerna gick bland annat ut på att lära barnen associera "många" och "få" genom att spela upp stavelser som upprepades först sex och sedan 18 gånger, eller vice versa. Exempelvis "ba...ba...ba". Därefter fick barnen se stora och små rektanglar, antingen till höger eller vänster på en skärm.

När testerna sedan kombinerades och beroende på hur länge barnen tittade på rektanglarna kunde forskarna se att även spädbarn har förmåga att storleksordna tal, antingen från vänster till höger eller tvärtom, beroende på hur de hade lärt sig från början.

Forskarna, verksamma vid L´Université Paris Descartes, Frankrike, tror att denna förmåga är en viktig förutsättning för att vi ska kunna ta till oss grundläggande matematiska koncept.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons