Annons
Nyheter

Soldat som ville slåss i Ukraina slutade

En soldat vid Skaraborgs regemente P 4 sade till sina befäl i maj att han ville säga upp sig och åka till Ukraina och ansluta sig till en milisgrupp. Efter ett par dagar ångrade han sig och ville ha kvar sin anställning men då hade Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) redan kopplats in.(TT)
Publicerad 9 januari 2019

En soldat vid Skaraborgs regemente P 4 sade till sina befäl i maj att han ville säga upp sig och åka till Ukraina och ansluta sig till en milisgrupp. Efter ett par dagar ångrade han sig och ville ha kvar sin anställning men då hade Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) redan kopplats in. Efter en överenskommelse med Försvarsmakten har soldaten gått med på att lämna sin tjänst i utbyte mot sex månaders lön, rapporterar GT.

Daniel Davidsson, HR-chef på P 4, säger att regementet fick bristande förtroende för soldaten och att denne arbetsbefriades, men med lön, efter att ha klargjort att han ville vara kvar. Under hösten erbjöds han sedan en tjänst som handläggare vilket han tackade nej till. Överenskommelsen om att han ska sluta slöts i slutet av november.

Annons

Milisgrupper, vissa högerextrema, har deltagit i striderna mot proryska separatister i östra Ukraina.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel villkor för soldaten. Rätt är att mannen arbetsbefriades med lön.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons