Nyheter

Snabbare vägassistans med blåljus

Ytterligare en fordonskategori ska förses med blåljus. Från och med i höst ska de så kallade vägassistansfordonen i Stockholm och Göteborg betraktas som utryckningsfordon, enligt ett beslut av Transportstyrelsen.(TT)
Publicerad 7 juli 2018

Ytterligare en fordonskategori ska förses med blåljus. Från och med i höst ska de så kallade vägassistansfordonen i Stockholm och Göteborg betraktas som utryckningsfordon, enligt ett beslut av Transportstyrelsen.

Beslutet innebär att fordonen får använda blåljus och ges företräde i trafiken, och därmed också kan vara snabbare på plats vid en olycka.

"Utan blåljus får vi vänta i bilköerna som alla andra" säger Lars Hedenström, projektledare för vägassistans på Trafikverket till Transportstyrelsens hemsida.

Vägassistansfordon åker ut till olycksplatser för att hjälpa räddningstjänst och polis med framkomligheten. Längst bak har de ljusskyltar med budskap och pilar som ska göra det lättare för trafikanterna att se att en olycka inträffat och hur de kan åka.

Innan vägassistansfordonen börjar köra med blåljus ska all personal genomgå en utbildning för så kallad utryckningskörning.

TT