Annons
Nyheter

Sjukvården engagerar i "bortglömda valet"

Regionala partier med fokus på sjukvård har gått framåt på flera håll i landstingsvalet. En förklaring kan vara att vård som tidigare fanns på nära håll har flyttat. - Många upplever att vården har satts på hjul, säger Kenneth Backgård, ordförande för Norrbottens sjukvårdsparti.(TT)
Publicerad 13 september 2018

Landstingsvalet kallas ibland det bortglömda valet. Men på många håll har regionalpolitiken väckt stort engagemang i år och gett en rejäl skjuts framåt åt specifika sjukvårdspartier.

Sjukvårdspartier har gått framåt i som gott som alla län där det finns ett sådant. I Dalarnas läns landsting och Region Gävleborg är ökningen marginell. Men i Södermanlands läns landsting har det regionala partiet Vård för pengarna ökat med drygt 7 procent i den preliminära rösträkningen och har stöd av 18,6 procent av väljarna. Debatten kretsar kring de ökade administrativa kostnaderna och landstingspolitikernas ekonomiska fallskärmar.

””
Annons

I Region Jönköpings län och Region Västernorrland har nystartade sjukvårdspartier kammat hem 9 respektive 8,8 procent i landstingsvalet.

Kontroversiella frågor

Allra störst stöd för ett regionalt sjukvårdsparti finns det i Norrbotten där Norrbottens sjukvårdsparti fick 34,9 procent av rösterna och blev största parti i landstingsfullmäktige.

””
””

Största parti

Kenneth Backgård, ordförande för Norrbottens sjukvårdsparti, är inne på samma spår.

””

Partiets seger i Norrbotten innebär att det blir maktskifte i regionen. Kenneth Backgård och hans partikamrater förhandlar just nu med Centern och Moderaterna. För närvarande pekar det mesta på att det blir dessa tre partier som kommer att ta över efter Socialdemokraterna, som har styrt Norrbotten i 84 år.

Utanför blocken

Också i Västernorrland, där den socialdemokratiska majoritetens beslut att lägga ner BB i Sollefteå har väckt mycket engagemang, gick det bra för Sjukvårdspartiet. Att sjukvårdspartier lyckas etablera sig i traditionellt starka S-fästen är ingen slump, säger Anders Lidström.

””

Kenneth Backgård anser att en av styrkorna hos Norrbottens sjukvårdsparti är att det befinner sig utanför den traditionella blockpolitiken och inte heller placerar in sig på den traditionella höger- och vänsterskalan.

Även Anders Lidström håller med om att en del av framgångarna säkerligen kan förklaras med att de inte ordnar in sig efter traditionella politiska mönster.

Annons

Men han ser också potentiella problem detta förhållningssätt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons