Nyheter

Sjöstedt vill inte flyga i valrörelsen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt försöker flyga mindre och äta mindre kött och tycker att fler borde tänka på vad de konsumerar. - Jag har flugit mycket i mina dagar, men jag flyger allt mindre och mitt mål är att klara valrörelsen utan att flyga, säger Sjöstedt i en intervju med TT i Almedalen.(TT)
Publicerad 2 juli 2018

På färjan till Visby hade Sjöstedt och den ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson med sig partiets omgjorda skattepolitik, med flera siffersatta nya inslag om fastighetsskatt, arvs- och gåvoskatt, förmögenhetsskatt och högre skatt på utdelningar och värdepappersvinster. En del av intäkterna ska finansiera en skattereduktion för, i första hand, alla med inkomster under 30 000 i månaden.

””
””

"Heltäckande skattepolitik"

Enligt partiet innebär förslagen, tillsammans med redan presenterade, ökade skatteinkomster på 54 miljarder netto 2021, upp från 37 netto 2019. Det ska ge ett reformutrymme på över 120 miljarder 2021. Det ska ge tillräckligt med pengar för att klara och höja kvaliteten i välfärden, enligt V.

””

Den stora skillnaden mellan antagna ökade skatteinkomster och beräknat reformutrymme förklarar Sjöstedt med närläsning av prognoser om den ekonomiska utvecklingen åren som kommer.

Upp till bevis

Om möjligheterna att få med Socialdemokraterna på förslagen, om de rödgröna får regera vidare, säger Sjöstedt att det är upp till bevis för S. Det duger inte att tycka att allt är bra som det är med skatterna, vilket Sjöstedt menar att S anser.

””

TT