Annons
Nyheter

Sexleksaker behöver bli säkrare

Sexleksaker som fastnar i kroppen blir allt vanligare och kan leda till skador och jobbiga operationer. För att höja säkerheten och kvaliteten på produkterna ska nya internationella riktlinjer tas fram.(TT)
Publicerad 4 oktober 2018

I augusti förra året presenterade läkare vid Södersjukhuset i Stockholm en ny studie som undersökt förekomsten av personer som sökt akut vård för "främmande objekt i rektum". Studien kunde konstatera att antalet fall av sexleksaker som fastnat långt upp i ändtarmen har ökat över tid.

En av läkarna tog kontakt med Swedish Standards Institute (SIS) för att reda ut om det finns några standarder för sexleksaker. Svaret blev nej.

””
””
Annons

Krav på information

SIS har nu samlat tillverkare, konsumentrepresentanter, återförsäljare och läkare i en kommitté med uppdraget att ta fram en internationell standard för sexleksaker. I dag finns en del kemikalieförordningar som reglerar produkternas innehåll, men det räcker inte, enligt Anna Sjögren.

””

Lång beslutsprocess

Förhoppningen är att ett förslag till en global standard ska skickas till den internationella standardiseringsorganisationen ISO efter årsskiftet. Om förslaget får gehör så kan en färdig standard bli verklighet först om ett par år.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons