Annons
Nyheter

SD-ledamot bjöds in av ryssregimen

Sverigedemokraten Pavel Gamov är en av flera som har bjudits in av organisationer med täta band till Kreml för att bevaka de ryska lokalvalen. Syftet är att motsäga bedömningar från internationellt erkända valobservatörer, enligt Rysslandskännare.(TT)
Publicerad 11 september 2017

I söndags var det lokal- och guvernörsval i Ryssland och valet bevakades från olika håll. Både av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som arbetar med allt från övervakning av de mänskliga rättigheterna till valobservationer.

Utöver det har organisationer som är mycket närstående den ryska regeringen bjudit in egna observatörer. Observatörerna bjuds som regel in från antingen högerradikala och populistiska grupper, exempelvis Front National, Lega Nord och Alternativ för Tyskland, eller från vänsterradikala grupper som Die Linke och Syriza.

Annons

SD-ledamot på plats

På plats från Sverige har riksdagsledamoten Pavel Gamov (SD) varit. Han har i ryska medier bland annat sagt att valet skedde med "god organisation och öppenhet".

Exakt vilken organisation som står bakom Gamovs inbjudan är inte klart, men enligt rysslandskännaren Martin Kragh, programchef på Utrikespolitiska institutet, handlar det antingen om den ryska valkommissionen eller om en organisation som är knuten till den.

Källor uppger för TT att Gamovs resa till Moskva inte har varit sanktionerad i partiet och att den har väckt upprördhet i riksdagsgruppen.

Mer välvilliga

Enligt Martin Kragh bjuder myndigheterna in egna observatörer för att skapa legitimitet och motsäga kritiska röster, men även för att upprätthålla band till politiska partier i EU.

””

De senaste 15-20 åren har utländska observatörer i ramen för OSSE riktat stark kritik mot de ryska valen och pekat på att det förekommit valfusk och oegentligheter. Ryska myndigheter nekar till systematiskt valfusk, men har erkänt mindre oegentligheter.

””

Första gången

Det är första gången som en svensk politiker blivit inbjuden som valobservatör av ryska staten, påpekar Kragh. Men att bli inbjuden till ett regionalval i Ryssland behöver inte vara kontroversiellt. Det hade varit mer problematiskt att delta som observatör i en omröstning på Krim, som enligt internationell rätt är ockuperat territorium, anser han.

TT: Men är det politiskt rimligt att åka iväg ändå?

””
Annons

TT har sökt Pavel Gamov och Sverigedemokraterna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons