Annons
Nyheter

Sänkt dom mot våldtäktsdömda bröder står fast

Det blir ingen prövning av hovrättsdomen där straffen mot två våldtäktsdömda bröder från Sollefteå sänktes med flera år. Riksåklagaren överklagade den uppmärksammade domen men Högsta domstolen har beslutat att inte ge prövningstillstånd.(TT)
Publicerad 3 maj 2018

De två bröderna, 37 och 34 år gamla, dömdes först i tingsrätten till 14 respektive tolv års fängelse. De hade riktat in sig på barn som var mobbade i skolan eller hade det svårt hemma och utsatte dem för hundratals våldtäkter och åtskilliga andra sexuella övergrepp.

Den äldre brodern befanns skyldig till minst 580 fall av grov våldtäkt mot barn och minst 500 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten begicks mot fem barn i skolåldern. Den yngre brodern fick lägre straff dels för att det rörde sig om färre antal brott, dels för att han vid vissa av tillfällena var under 21 år.

Annons

I hovrätten sänktes straffen för bröderna till nio respektive sju års fängelse. Rätten ansåg inte att det var bevisat att det handlat om så många gärningar och framhöll också bland annat att det gått lång tid sedan brotten.

I sin motivering säger HD att man gått igenom materialet men inte finner att överklagandet är av vikt för rättstillämpningen eller att det finns "synnerliga skäl" för en prövning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons