Annons
Nyheter

Så ska Gävlebocken skyddas

Sedan Gävlebocken uppfördes för första gången 1966 är det inte många gånger den fått stå orörd. Kan en 13 meter hög bock i halm verkligen skyddas från att tändas på? Svaret är både ja och nej. - Ett år valde man att brandskyddsmåla bocken och då brann den inte.(TT)
Publicerad 8 december 2017

Svaret är både ja och nej.

””
””

Det finns även fler aspekter att ta hänsyn till, påpekar Maria Wallberg. Medlet är inte bra för miljön och det finns även hälsorisker för bockbyggarna som ska stå där de drygt 1 000 timmar som det tar att sätta upp bocken.

Annons

Sabotera går alltid

Det finns flera sätt att skydda Gävles berömda bock. Antingen kan man se till att branden snabbs släcks genom att installera sprinklersystem, eller genom impregnering eller med brandskyddsfärg.

””

Samtidigt går alla skydd att sabotera. Finns det sprinklersystem kan de sättas för, häller man bensin på halm och tänder på kommer det till slut att börja brinna, trots flamskyddsmedel och brandskyddsfärg.

Kameror och staket

Maria Wallberg vill inte gå in på detaljer på hur bocken skyddas, men i år omgärdas den av både övervakningskameror och ett dubbelt så högt gärdsgårdsstaket än tidigare.

Men att det trots allt ändå skulle gynna Gävles turistnäring att bocken brinner tillbakavisar Maria Wallberg bestämt:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons