Annons
Nyheter

S säljer kreditlotter till redan skuldsatta

Socialdemokraterna säljer lotter på kredit till redan skuldsatta, via partiets spelbolag Kombispel. Sedan 2014 har över 8 000 personer hamnat hos Kronofogden för att de inte betalat sina lotter. Enligt partiets kassör är lottköparnas skulder hos Kronofogden en överraskning.(TT)
Publicerad 4 september 2017

Socialdemokraterna har fått in över 500 miljoner i vinst från sina lotter som säljs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna. Enligt DN:s granskning har partiet med offensiv marknadsföring sålt lotter till personer som redan har skulder hos Kronofogden. Partiets kassör Roger Berzell säger att lotteriet ska följa alla regelverk och ska nu ta frågan vidare till bolagsstyrelsen.

””

Tillstånd trots förbud

Annons

Partiet har fått tillstånd av Lotteriinspektionen för spel och lotteri på kredit, trots att det är förbjudet i Sverige. I vissa fall görs undantag, berättar Berzell.

””

Att redan skuldsatta kan köpa på kredit beror på att spelbolagen inte tvingas göra kreditkontroller av kunderna i dag.

TT: Gör ni egna kontroller?

””

60-årig tradition

Enligt Berzell har partiet satt upp interna regler för att lottköparnas skulder inte ska bli för stora. Kunderna kan inte beställa lotter för mer än 700 kronor.

TT: Men ska ett politiskt parti sälja lotter på kredit?

””

TT: Är det rimligt att fortsätta med fakturabetalning?

””

"Anmärkningsvärt"

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt är upprörd över att Socialdemokraterna säljer lotter på kredit till redan skuldsatta personer. Han tycker att det borde vara förbjudet.

””

Regeringen vill inte kommentera uppgifterna som DN publicerat, utan hänvisar till Spellicensutredningen som tillsattes i december 2015 och som just nu bereds i regeringskansliet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons