Annons
Nyheter

S och M i envig om SD-väljare

Järnaxeln i svensk migrationspolitik är definitivt tillbaka. Socialdemokrater och Moderater tävlar nu i tuffhet mot flyktingar i syfte att neutralisera Sverigedemokraternas paradfråga. Men Socialdemokraterna spelar ett högt spel.(TT)
Publicerad 4 maj 2018
””

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt protesterade också kvickt och anklagade S för att försöka tävla med M och SD, en kamp de aldrig kommer att vinna, hävdade han. Även från Socialdemokraternas vänsterflygel luftades besvikelse.

Skärpt politik

Annons

Kort efter regeringens förslag att 9 000 ensamkommande ska få en ny chans att stanna, säger nu alltså migrationsministern att de 27 000 som sökte asyl förra året var för många; det borde högst ha varit 14 000-15 000, enligt Heléne Fritzon (S).

Fredagens besked från henne och partiledaren Stefan Löfven är att den tillfälliga, restriktiva lagen ska permanentas - och skärpas.

Sverige ska inte ta emot fler än i relation till befolkningsstorleken. Särskilda ankomstcentra för mottagningen ska inrättas, de som fått avslag ska inte ha rätt till välfärd. Löfven svarar till och med nej på frågan om papperslösa bör få gå i skolan. Tiden som ska ha gått innan en asylsökande som fått avslag kan söka igen ska fördubblas från fyra till åtta år. Gränskontrollerna ska vara kvar och id-kontrollerna förstärkas kraftigt vid behov.

Riskfylld strategi

””
””

Likheter och skillnader

Socialdemokraterna själva köper inte SD-anpassningen utan hänvisar till verkligheten. De senaste fyra åren har Sverige tagit emot flest flyktingar i förhållande till befolkningen i hela EU och fler än de flesta länder även i absoluta tal. Välfärden hotas om det inte stoppas.

Att både S och M närmat sig SD i synen på migrationspolitiken råder det dock ingen tvekan om. Skillnaden är att SD alltid varit för denna restriktiva politik, alldeles oavsett hur många som kommit hit.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons