Nyheter

V vill stänga religiösa friskolor

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt vill förhandla med de andra riksdagspartierna om att stänga religiösa friskolor. - Jag skulle gärna sätta mig ner i morgon och göra upp om det här, säger han till Expressen.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Jonas Sjöstedt säger att den könsuppdelning som skett på skolbussen till den muslimska friskolan al-Azharskolan i Vällingby i Stockholm är upprörande. Nu vill han stoppa religiösa friskolor helt.

””

Vill förhandla

V-ledaren öppnar för omedelbara förhandlingar med riksdagens övriga partier, men kritiserar också de borgerliga partierna för att ha "släppt loss alla möjliga friskolor med vinstdrift och religiösa motiv".

Samtidigt vill flera av Socialdemokraternas partidistrikt gå hårdare fram mot religiösa friskolor än partiledningen, inför partikongressen som inleds i Göteborg i helgen.

Ledningens linje om att religiösa friskolor ska få finnas kvar men med hårdare kontroll underkänns av flera partidistrikt, erfar Sveriges Radio Ekot. Distrikten vill i stället avskaffa möjligheten för friskolor att ha en konfessionell inriktning. Diskussionen gäller att skoldagen ska vara helt fri från religiösa inslag, jämfört med i dag då det till exempel är tillåtet med lunchandakt utanför undervisningen.

Största S-distriktet

Stockholms län, landets största S-distrikt, vill ha mer långtgående regler än ledningen.

””

TT