Nyheter

S toppar polisbud med 10 000 till 2024

Socialdemokraterna vill ha 10 000 fler polisanställda till 2024. Med detta toppade bud hoppas de göra slut på kampen om vilket parti som vill stärka polisen mest. Den senaste tiden har oppositionspartierna bjudit över varandra med olika förslag om fler poliser.(TT)
Publicerad 11 april 2017

Den senaste tiden har oppositionspartierna bjudit över varandra med olika förslag om fler poliser. I förra veckan krävde exempelvis Kristdemokraterna 10 000 fler till 2025 och tidigare har Moderaterna och Liberalerna föreslagit 5 000.

Ska göra mer

Nu säger Socialdemokraterna att det behövs 10 000 fler polisanställda till 2024, dubbelt så många som de 5 000 som polisen har bedömt behövs och som regeringen hittills har utgått från. Det kan handla om både "vanliga" poliser och civilanställda, men inrikesminister Anders Ygeman (S) räknar med att huvuddelen kommer att vara poliser.

Med polisens 5 000 skulle kapaciteten hålla jämn takt med befolkningsutvecklingen. Men Ygeman talar om att mer behövs för att bekämpa terrorbrott, lösa fler brott och få fram fler poliser på gator och torg.

””

Båda hoppas att förslaget ska få slut på den politiska debatten om antal poliser.

Mer krävs nu

””
””

Dagens förslag handlade inte om extra resurser till årets polisbudget, men regeringen har tidigare sagt att det kommer 700 miljoner extra när vårändringsbudgeten presenteras, utöver tidigare resursförstärkningar.

””

Ingen lönesatsning

S föreslår även två nya orter för polisutbildningen med start 2019, en i västra och en i södra Sverige. Troligen handlar det om Göteborg/Borås och Malmö.

I dag är det svårt att fylla utbildningsplatserna, men Ygeman tror att bättre arbetsvillkor, bättre rekrytering och utbildning på fler orter kan göra skillnad.

För att göra polisyrket mer attraktivt behöver också lönen höjas, men regeringen vill inte ta i den frågan.

””

Att regeringen och riksdagen genom lärarlönelyftet gjorde just det, höjde lönerna för en yrkesgrupp, beskrivs som ett undantag.

Förslagen beräknas kosta 6-8 miljarder kronor mer i anslag när de 10 000 polisanställda ska finnas på plats 2024, enligt Magdalena Andersson.

TT