Nyheter

Ryssland skickar ubåt till Östersjön

Ryssland tänker i sommar skicka världens största atomubåt till Östersjön, skriver Svenska Dagbladet, med hänvisning till The Independent Barents Observer. Den 172 meter långa ubåten är tänkt att delta i en parad för marina farkoster, som äger rum utanför S:t Petersburg i slutet av juli.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Ryssland tänker i sommar skicka världens största atomubåt till Östersjön, skriver Svenska Dagbladet, med hänvisning till The Independent Barents Observer.

Den 172 meter långa ubåten är tänkt att delta i en parad för marina farkoster, som äger rum utanför S:t Petersburg i slutet av juli. För att komma dit måste ubåten färdas längs norska kusten, förbi Danmark och Sverige in i Östersjön.

Den ryska flottan väntar dock på att president Vladimir Putin ska godkänna färden, enligt den ryska tidningen Izvestia. Om resan godkänns blir det första gången en så stor ubåt, den enda kvarvarande av den här typen, färdas i Östersjön.

För den som vill se ubåten ges ett tillfälle när den passerar bron över Stora Bält. Ubåten kommer då att gå upp i ytläge eftersom det maximala djupgåendet för fartyg där är 15 meter, skriver The Independent Barents Observer.

TT