Nyheter

Kinainvesteringar kan bli säkerhetsrisker

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser ett allt mörkare säkerhetsläge för Sverige. Han pekar ut både Ryssland och Kina som orosmoln. Hultqvist målade upp en dyster bild av den säkerhetspolitiska utvecklingen i sitt tal på Folk och försvars årliga konferens i Sälen.(TT)
Publicerad 13 januari 2019

Hultqvist målade upp en dyster bild av den säkerhetspolitiska utvecklingen i sitt tal på Folk och försvars årliga konferens i Sälen.

””

Hultqvist pekar på rysk upprustning både av konventionella vapen och av kärnvapenförmågan, på att förstärkningar sker i Rysslands västra militärområde och i Kaliningrad och på att gamla sovjetiska baser i Arktisområdet aktiveras.

Till bilden hör också ett provokativt ryskt beteende både på marken och i luften, enligt försvarsministern.

"Batteri av aktiviteter"

Hultqvist vill inte bedöma säkerhetsläget som sämre än för ett år sedan, men uppger att försämringen har skett över tid.

Nytt är, enligt honom, att Ryssland avlyst stora områden såväl i Östersjön som utanför norska kusten för testverksamhet. Det är en "ny sorts form av markering", uppger Hultqvist.

””
””

Hultqvist anser också att det finns anledning att vara på sin vakt gentemot Kina. Han pekar på att Kina visat ökat intresse för Arktis och att landet för första gången deltog i en rysk marin militärövning i Östersjön 2017.

Kina oroar

Kinesiska utlandsinvesteringar oroar också.

””

Flera västländer är oroade för att kinesiska investeringar i infrastruktur ska kunna användas i säkerhetspolitiska syften.

””

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, varnar dock för att rymdbasen Esrange i Kiruna kan bli utnyttjad av Kina för militära syften, rapporterar SVT. Kina får i dag ta hem information om väder- och jordobservationer från en satellit.

Efterlyser Kinastrategi

Hultqvist vill inte gå in på hur stora riskerna är i just det fallet. Han påpekar att det finns en statlig utredning som tittar på hur man ska kunna kontrollera att utländska investeringar i Sverige inte hotar svensk säkerhet.

För något år sedan orsakade kinesiska planer på en djuphamn i Lysekil heta diskussioner. De planerna avbröts dock.

I Polen greps nyligen en kinesisk medborgare anställd av den kinesiska telekomjätten Huawei, som misstänkt för spioneri.

””

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tog upp Kina i sitt tal. Han efterlyste en ny svensk Kinastrategi.

TT