Annons
Nyheter

Förslag om vinsttak åter en valfråga

Regeringen och Vänsterpartiets föreslag om ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen får Allianspartierna att rasa. Men förslaget saknar riksdagsmajoritet och kommer därmed åter att bli en het valfråga.(TT)
Publicerad 3 september 2017
””

Förslaget bygger på välfärdsutredningen som Ilmar Reepalu (S) presenterade i fjol. Den föreslog ett vinsttak på sju procent på så kallat operativt kapital för företag inom vård, skola och omsorg. Och det är alltså den modellen som regeringen och V enats om ska gälla för friskolor och företag inom äldreomsorg och sociala tjänster. Ännu har dock parterna inte bestämt sig för på vilken nivå procenttaket ska ligga.

””

Inte i höstbudget

Annons

Shekarabi säger till TT att detaljerna kring förslaget kommer att framgå i lagrådsremissen och att ambitionen är att lägga fram den i november. Förslaget finns alltså inte med i höstbudgeten.

Sverigedemokraterna kommer att rösta nej till förslaget.

””

Sjukvården omfattas inte av förslaget om vinsttak. Regeringen ska i stället tillsätta en ny utredning som ska titta på hur vinsterna i vården kan begränsas.

””

"En plakatpolitik"

Liberalernas partiledare Jan Björklund kallar förslaget "chockerande".

””

Enligt Moderaterna bedriver regeringen ett slags plakatpolitik.

””
””

Regeringens och Vänsterpartiets förslag innehåller två delar. Utöver vinsttaket planerar regeringen en proposition om ägar- och ledningsprövning utifrån en utredning som den förra regeringen tillsatte. Där är målet att nå en överenskommelse över blockgränsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons