Annons
Nyheter

Eliasson: Jag har inte brutit mot lagen

Rikspolischefen Dan Eliasson är övertygad om att han inte har brutit mot lagen. - Vad jag har fattat beslut om är att inte använda försvarskrypto utan att använda andra säkra lösningar. Vi har inte lagt ut någon information till tredje part och har inte outsourcat, säger Dan Eliasson till TT.(TT)
Publicerad 6 september 2017

Dan Eliasson säger att han har varit på tjänsteresa, men nu vill han räta ut frågetecknen kring vad som skedde när polisen behövde hjälp med att hantera sitt lönesystem, Palasso, 2015.

””

Anledningen till det är att IT-driften hanterades helt och hållet inom Sverige och inom Polismyndigheten samt att det redan fanns säkra krypteringslösningar, säger Eliasson.

””
Annons

"Hanterats inom Sverige"

Tomas Landeström, polisens IT-chef, säger att det inte fanns anledning att använda Försvarsmaktens kryptering.

””

Polisen menar att informationen om bland annat anställdas namn, personnummer, löner och information om anhöriga "inte har varit äventyrad på något sätt". Tomas Landeström säger att det inte skickas någon information mellan systemet Palasso och det kanadensiska företaget CGI överhuvudtaget.

””

"Otydligt beslut"

TT frågar Dan Eliasson vad som i sådana fall har bidragit till missförståndet om beslutet.

””

Han medger dock att beslutet från våren 2015 är otydligt.

””

Säkerhetspolisen har inte upprättat någon förundersökning med anledning av uppgifterna som framkommit men går igenom dem för att se om åtgärder krävs.

””

Tillbakavisar uppgifterna

Allt handlar om ett beslut som fattades i samband med att polisen behövde hjälp med sin personal- och lönehantering av det privata företag som äger systemet. Enligt Sveriges Radio Ekot gavs kanadensiska CGI åtkomst till systemet från företagets egna lokaler utanför Polismyndigheten.

För att snabba på processen beslutade Dan Eliasson våren 2015 att göra ett undantag från regeln att en krypteringsmetod godkänd av Försvarsmakten måste användas när så pass känslig information skickas mellan ett externt företag och polisen. Därmed ska rikspolischefen ha brutit mot säkerhetsskyddsförordningen, enligt Ekot.

Annons

"Gå på djupet"

Morgan Johansson säger att han informerades om Eliassons beslut i tisdags.

TT: Har du fått någon klarhet i om polisen faktiskt brutit mot den här förordningen eller inte?

””

Moderaternas rättspolitiska talesperson och ordförande i justitieutskottet, Tomas Tobé, säger att han har talat med justitieminister Morgan Johansson och att de är överens om att både ministern och rikspolischefen Dan Eliasson ska komma till utskottet för att svara på frågor om vad som skett när det gäller polisens IT-hantering av känsliga uppgifter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons