Nyheter

Polisen anmäler sig själv – för otillåten registrering

En fil med en misstänkt otillåten uppsamling av personuppgifter har fått polismyndigheten i Västra Götaland att anmäla sig själva till internutredningen (IU).
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2014
Foto: 

"Vi ser allvarligt på detta och vill därför att en granskning görs under ledning av åklagare", säger länspolismästare Klas Friberg i en intervju på polisen.se.

Filen ska ha skickats till polisen i Västra Götaland i samband med att myndigheten gjorde en riskanalys inför en avvisning i december 2012. Då ställdes frågor till andra polismyndigheter om de hade uppgifter av intresse. Ursprungligen ska filen komma från en annan polismyndighet och innehålla omkring 180 namn på personer som verkar ha varit aktiva i samband med att polisen verkställt avvisningar.

"Det kan givetvis finnas lagliga skäl för att upprätta den, men jag kan i dag inte se vilka det skulle vara", säger Klas Friberg till polisen.se.

De namngivna tycks inte ha misstänkts för brott eller förberedelse till brott.

Att filen fanns kvar upptäcktes när Säkerhets- och integritetskyddsnämnden (Sin) förra veckan ställde frågor om innehållet i filen efter en inspektion.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.