Annons
Nyheter

M stödjer höjd pension, oklart hur mycket

Moderaterna är för att höja pensionerna - men partiet undviker att vara mer specifikt än så. - Det är en diskussion som vi kommer att ha i pensionsgruppen nu, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.(TT)
Publicerad 1 maj 2018

Moderaterna är generellt positiva till att höja pensionerna men menar också att mycket arbete återstår för att säkra pensionssystemet på sikt. Svantesson vill inte heller ange någon exakt summa.

””

Välkomnar förslaget

Annons

Pensionärernas Riksorganisation (PRO) välkomnar Socialdemokraternas förslag att höja den allmänna pensionen, men menar att det krävs mer för att få bukt på problemen på lång sikt. Enligt S skulle förslaget, som ska diskuteras i pensionsgruppen, innebära höjda pensioner med upp till 600 kronor per månad.

I en kommentar skriver PRO att Socialdemokraternas förslag i verkligheten skulle ge i snitt 280 kronor mer per månad och att det är för lite.

"Varje kronas förbättring är givetvis nödvändig, men ytterligare ett extra tillskott till den allmänna pensionen löser inte problemet med ett ohållbart pensionssystem, som ger alldeles för låga pensioner för de som har jobbat hela livet", skriver PRO i ett pressmeddelande.

"Krävs reform"

Även SPF Seniorerna menar att det krävs en större reform av pensionssystemet.

"På några års sikt kommer detta tillskott ha minskat i betydelse. Pensionssystemet klarar inte av att betala ut värdiga pensioner eller skapa ekonomisk trygghet för dagens eller framtidens pensionärer. Vårt krav på att hela systemet måste ses över kvarstår därför," skriver förbundsordförande Eva Eriksson i en kommentar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons